Dzięki zaproszeniu od Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu, uczniowie klas żywieniowych uczestniczyli w pokazie „Gotowanie bez marnowania” na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Marnowanie żywności jest olbrzymim problemem i każda akcja promująca oszczędzanie jedzenia jest dobra. Miejmy nadzieję, że filozofia ZERO WASTE – czyli ZERO MARNOWANIA nie będzie chwilową modą, ale kierunkiem w którym zacznie zmierzać branża żywieniowa. Bezodpadkowe gotowanie wymaga od nas zmiany myślenia. Często to co uznajemy za nieatrakcyjne jest o niebo lepsze, od tego co jemy. Przykładowo skórki warzyw i owoców zawierają najwięcej błonnika, a zazwyczaj trafiają do śmieci. Bezodpadkowe gotowanie podkręca kreatywność. Promują je znani szefowie kuchni z całego świata! Wystarczy spojrzeć na akcję „WastED” nowojorskiego szefa kuchni Dana Barbera, do którego dołączyli Gordon Ramsey, czy z Polski – Wojciech Modest Amaro. Gotowanie z resztek to nie wstyd – to szyk.