kierunki kształcenia

Drogi Kandydacie,

u Nas zdobędziesz zawód i zdasz maturę!

Szkoła zapewnia:

  • wysoki poziom kształcenia i zajęcia w małolicznych grupach
  • rodzinną, miłą atmosferę
  • wysoki standard wyposażenia klas (sprzęt multimedialny, pomoce naukowe)
  • możliwość zamieszkania w internacie, w pokojach 2-3 osobowych (koszt to maksymalnie 160 zł, a cena obejmuje pełne wyżywienie)
  • darmowe podręczniki
  • łącze WI-Fi w całej szkole
  • dowóz z miejscowości Grabówno (do Grabówna dostaniesz się z łatwością autobusem)
  • indywidualną, zamykaną na klucz szafkę na podręczniki szkolne
  • darmowy kurs prawa jazdy kategorii B, T oraz na kombajn
  • możliwość odbycia praktyk zawodowych za granicą, np. w Holandii
  • zajęcia dodatkowe: koło jeździeckie, koło malarskie, aerobic, koło mechanizacji rolnictwa, zajęcia w szkolnej siłowni
  • atrakcyjne zajęcia praktyczne:
  1. w pracowni gastronomicznej z nowoczesną kuchnią, zapleczem, restauracją oraz barem
  2. w pracowni rolniczej z nowoczesnym sprzętem oraz  na terenie naszego gospodarstwa rolno-hodowlanego

Kierunki kształcenia:

Technikum w zawodach:

  •  Technik rolnik

Kończąc ten kierunek będziesz przygotowany do prowadzenia własnego gospodarstwa, albo podjęcia pracy w szerokiej branży rolniczej.  Poznasz zasady: planowania organizacji gospodarstwa rolnego, produkcji zwierzęcej i roślinnej, prowadzenia uproszczonej rachunkowości, obliczania opłacalności produkcji rolniczej oraz stosowania zasad marketingu. Zdobędziesz wiedzę i kwalifikacje do pozyskiwania środków unijnych. Uzyskasz prawo jazdy kategorii B, T oraz na kombajn. Będziesz mógł kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach pokrewnych rolnictwu lub zupełnie odmiennych – wszystko zależy od Ciebie.

  •  Technik żywienia i usług gastronomicznych

Kończąc ten kierunek znajdziesz pracę w restauracji, barze, pubie, bufecie, stołówce, hotelu mającym zaplecze gastronomiczne. Będziesz mógł zostać kelnerem, kucharzem, dietetykiem, specjalistą ds. zdrowej żywności, menażerem restauracji, pracownikiem cateringu, sommelierem, kontrolerem jakości wyrobów spożywczych, zaopatrzeniowcem w branży spożywczej, przedstawicielem handlowym w branży gastronomicznej. Będziesz potrafił przygotowywać potrawy i napoje. Nauczysz się organizowania, nadzorowania i kierowania pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów, zasad organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Będziesz mógł kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach pokrewnych żywieniu lub zupełnie innych – wszystko zależy od Ciebie.

3-letnia zasadnicza szkoła zawodowa w zawodzie:

  • technik rolnik
  • mechanik operator  pojazdów i maszyn rolniczych