W październiku nasza szkoła wzięła udział w I etapie Ogólnopolskiego  Konkursu Kulinarnego „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu”. Wynikiem pracy naszych uczniów oraz nauczycieli był awans do ścisłego finału, w którym będą rywalizowali z dwoma szkołami gastronomicznymi. W ramach przygotowań do finału, organizatorzy konkursu: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zorganizowała 9 listopada w naszej szkole warsztaty kulinarne dla uczniów, które prowadzili Szef Szymon Czerwiński finalista V edycji MasterChefa oraz Szef Jarosław Okrzejski foodpassionman. Młodzież pod opieką naszych nauczycieli: Marii Kujawskiej, Dobrochny Szydełko, Anny Śmiechowskiej i Jarosława Seweryna przygotowała Roladki z indyka zawijane w szynce szwarcwaldzkiej, burgery wołowe z domowym sosem BBQ oraz sernik na zimno z białą czekoladą. Szkolenie to miało być formą inspiracji przed grudniową Galą Finałową, podczas której uczniowie będą musieli przygotować potrawę z mięsa wołowego lub indyczego.
Dziękujemy organizatorom konkursu za zorganizowanie warsztatów a Szefom Szymonowi oraz Jarkowi za przekazaną wiedzę, która przyda się podczas Gali Finałowej. #MRiRW