W dniach 27-28 maja odbyło się szkolenie dla uczniów naszej szkoły, przeprowadzone przez członków Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Tematem szkolenia był: ,,Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. Program szkolenia składał się z trzech bloków:

Blok 1 – Chów  gęsi systemem przyzagrodowym:

  1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
  2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka
  3. Warunki odchowu piskląt (w tym: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia)
  4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne – część I

  1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
  2. Farsze do gęsiny
  3. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok 2 – Przetwórstwo  produktów z gęsi

  1. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
  2. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny, bioasekuracja w gospodarstwach rolnych
  3. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – część II

  1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną

Blok 3 – Legalne  formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym

  1.  Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki
  2. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.

W ramach warsztatów z zakresu przetwórstwa gęsiny uczestnicy szkolenia mieli możliwość degustacji przygotowanych na miejscu potraw.