W dniach 27-28 maja odbyło się szkolenie dla uczniów naszej szkoły, przeprowadzone przez członków Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Tematem szkolenia był: ,,Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. Program szkolenia składał się z trzech bloków:
Blok 1 – Chów gęsi systemem przyzagrodowym:
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka
- Warunki odchowu piskląt (w tym: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia)
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
Warsztaty kulinarne – część I
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
- Farsze do gęsiny
- Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok 2 – Przetwórstwo produktów z gęsi
- Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny, bioasekuracja w gospodarstwach rolnych
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – część II
- Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną
Blok 3 – Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym
- Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki
- Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.
W ramach warsztatów z zakresu przetwórstwa gęsiny uczestnicy szkolenia mieli możliwość degustacji przygotowanych na miejscu potraw.