Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Absolwent kierunku w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Uzyskane kwalifikacje:
• HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów – egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia
• organizator usług cateringowych
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
• prowadzenie własnej działalności
Warunki nauki – baza dydaktyczna:
Zajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowniach – gastronomicznej i obsługi konsumenta, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.
Staże krajowe i zagraniczne
W ramach programu unijnego realizowanego w naszej szkole, uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mają możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do krajów Unii Europejskiej – Grecja. Uczniowie odbywają wówczas praktyki w nowoczesnych, doskonale wyposażonych restauracjach i hotelach, gdzie mają możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych, a dodatkowo mogą poznać tradycje, potrawy, zwyczaje i kulturę odwiedzanego kraju.