W dniu wczorajszym tj. 8 grudnia w Dworze Mościbrody odbył się finał konkursu kulinarnego AKADEMIA WIEDZY O MIĘSIE OD POLA DO STOŁU.
Oto wyniki III edycji konkursu:
I miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
II miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
III miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Nasza drużyna gotowała w składzie: Weronika Kowalska, Martyna Elicka, Oliwia Szott i Paulina Misiak. Gratulujmy naszym koleżankom i kolegom z Łodzi i Gronowa – byliście wspaniali.
Dziękujemy organizatorom konkursu i jury z MARCINEM SASINEM szefem kuchni Sheraton Gran Warsaw na czele, za ocenę i drogocenne uwagi. Szczególne podziękowania kierujemy do drugiego szefa ADAMA KONARZEWSKIEGO za wsparcie i wiarę w naszą drużynę. Efektem zadania konkursowego był tatar wołowy, który był przygotowany przez wszystkie drużyny. W drugi zadaniu należało wylosować daną kuchnię świata. Nam przypadła kuchnia włoska i miałyśmy do wykonania risotto z indykiem i boczniakiem.
Cieszymy się z sukcesu gdyż do konkursu wystartowało 284 uczniów z 55 szkół z całej Polski. Udział w konkursie to poszerzanie umiejętności praktycznych, możliwość odbywania praktyk zawodowych u „najlepszych z najlepszych”.
Osiągnięcie takiego sukcesu zawdzięczamy również możliwością jakie stwarza i oferuje nasza szkoła. Mamy dostęp do wielu szkoleń, projektów oraz spotkań z najlepszymi specjalistami w Polsce.
Jesteśmy dumni, że udało nam się nawiązać współpracę, dzięki udziałowi w tym konkursie z Cook Story by Samsung z Warszawy. Czekamy z niecierpliwością na kolejne, owocne podróże kulinarne.
Martyna/Weronika/Oliwia/ Paulina