Już po raz kolejny gościliśmy w innowacyjnym gospodarstwie Państwa Piosików.
Tym razem właściciele wspólnie z przedstawicielami firmy Cargill przygotowali dla nas interesujące zajęcia w ramach których, teoria poparta została w wyraźny sposób praktyką.
W powstałej na tę okazję sali wykładowej mieliśmy możliwość utrwalić sobie istotne fakty związane z fizjologią trawienia przeżuwaczy. Konsultanci żywieniowi zwrócili uwagę na aspekty prawidłowego żywienia bydła wpływające na poprawę efektywności produkcji mlecznej. Przy okazji omówiono problemy powracających schorzeń metabolicznych łącznie z ich diagnostyką i szeroko pojętą profilaktyką.

Zajęcia praktyczne odbyły się w nowo powstałej oborze wolnostanowiskowej, w której właściciele postawili na kompleksowe wyposażenie, by zapewnić maksymalny komfort swoim zwierzętom. Dziś obiekt ten służy za wzór rolnikom, którzy niebawem również będą modernizować swoje gospodarstwa.

Panowie konsultanci skontrolowali strukturę fizyczną TMR-u , po to by upewnić się czy jest ona prawidłowo rozdrobniona, co zapobiega sortowaniu paszy przez bydło. Kontroli podlegała także strawność dawki żywieniowej- by wykonać to zadanie nie znalazł się żaden śmiałek …

Próba kołowa wyszła pozytywnie, co pozwoliło nam wnioskować, iż bydło jest prawidłowo żywione, a zadane w dawce pokarmowej składniki odżywcze w pełni wykorzystane przez zwierzęta.

Zwieńczeniem tak interesujących zajęć było wręczenie przez przedstawicieli Cargilla upominkowych suwenirów naszym uczniom. A ucztą dla podniebienia była degustacja wypieków Gospodyni domu. Za wszystko serdecznie dziękujemy Państwu Piosikom oraz Panom Rafałowi Kostykowi i Piotrowi Bartłomiejczakowi.

J.Kosterka – Sieczka