22 stycznia klasa II w ramach zajęć praktycznych pojechała do Śmiłowa, do  Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy. Wrażenia ze zwiedzania zakładu można ująć w dwóch słowach: pełen profesjonalizm. Już sama procedura wejścia na obszar przetwórni jest bardzo restrykcyjna. Identyfikatory dla opiekunów, sprawdzanie ważności badań sanepidowskich, zapoznanie się z procedurami BHP i HACCP, odzież ochronna okrywająca człowieka od stóp do głów, dezynfekcjazakaz wnoszenia wszelkich metali i telefonów komórkowych. Niemniej przyjecie było bardzo serdeczne. Młodzież obejrzała po kolei wszystkie prace wykonywane podczas obróbki i przygotowania mięsa do sprzedaży. W największe osłupienie wprawiała rzeźnia mimo tego, że uczniowie nie mogli zobaczyć uboju zwierząt. Na koniec młodzież zaproszono do degustacji wyrobów powstających na terenie zakładu.

Serdecznie dziękujemy dyrekcji Zakładów za gościnne przyjęcie i pokazanie w praktyce tajników powstawania mięs i wędlin.