Kolejny raz hołdujemy zasadzie Konfucjiusza – Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem. W naszej pracowni gastronomicznej gościliśmy wspaniałego gościa – pana Emila Dziubaka regionalnego szef kuchni w Unilever Food Solution. Głównym tematem warsztatów była kuchnia Sous Vide (po francusku w próżni), czyli – próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Z warszatów powstał filmik edukacyjny i mnóstwo zdjęć. Szczęśliwcy z klasy drugiej żywienia mogli samodzielnie, przy pomocy Szefa przygotowywać potrawy Sous Vide, a przyszłe roczniki bedą oglądać nagranie z warsztatów. Dziękujemy Panu Emilowi za spotkanie i całą wiedzę, jaką nam przekazał, a jakiej nie znajdziemy w żadnym podręczniku. Bo trzeba gotować, żeby nabyć takiego doświadczenia.