Caprese mozzarella z pomidorami złotowskimi na sałacie z sosem tzatziki, krem z brokuł z groszkiem ptysiowym, sztufada z wieprzowiny krajeńskiej z suszonymi pomidorami i szparagami, z sosem borowikowym, aceto balsamico na farfalach z pesto, z marchewką glazurowaną w miodzie i sezamie oraz deser Miss Fitness na uspokojenie sumienia 🙂 . Tak przedstawiało się menu naszego wtorkowego gotowania z Szefem Kuchni hotelu Tarcza – panem Damianem Budzyńskim.

Warsztaty kulinarne przy naszej szkole zorganizowała Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią (Dziękujemy!). Wzięło w nich udział 20 pań z naszej gminy. Kroiłyśmy, mieszałyśmy, miksowałyśmy, smażyłyśmy i degustowałyśmy to, co udało nam się upichcić pod czujnym okiem Szefa. Początkowo nie wierzyliśmy, że wyczarujemy tak enigmatycznie nazywające się dania. Okazało się jednak, sztufada z wieprzowiny krajeńskiej onieśmiela jedynie nazwą i jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Po przystawce i dwudaniowym obiedzie na warsztat wzięłyśmy deser Miss Fitness. Gdyby przykryć całunem milczenia bitą śmietanę i banany, można stwierdzić, że jest to dietetyczny przysmak, w którego skład wchodzą płatki musli i truskawki.

Warsztaty były niezwykle inspirujące! Od dziś w co najmniej 20 krajeńskich domach będzie rządziła Sztuka Kulinarna przez duże S.

M.Kosterka