Jesteśmy w samym środku sezonu dyniowego, a na szkolnym polu w tym roku dynie wyjątkowo obrodziły. Postanowiliśmy przyrządzić więc dynię na „100 sposobów”. To co nasi rolnicy wyhodują, żywieniwcy zamienią na różniste frykasy. Taką mamy spójną koncepcję w naszej szkole. Klasy stanęły w szranki. 27 października stoły uginały się od dyniowych łakoci. Aż trudno uwierzyć, że z dyni można zrobić tyle dobrych rzeczy: ciasto, sernik, budyń, koktail, muffiny, pieczone pierogi z dyni, zapiekane pierożki makaronowe z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem dyniowym, latte z dynią, piernik z dyni,  aż wreszcie sok z dyni. Wszyscy zajęli pierwsze miescje w swojej kategorii 😉 takie konkursy lubimy.

Zdjęcia obejrzycie na szkolnym facebooku. A poniżej zamieszczamy dyniowe przepisy do wypróbowania w domu.