Kolejny raz hołdujemy zasadzie Konfucjiusza – Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zrozumiem. W naszej pracowni gastronomicznej gościliśmy wspaniałego gościa – pana Emila Dziubaka regionalnego szef kuchni w Unilever Food Solution. Głównym tematem warsztatów była kuchnia Sous Vide (po francusku w próżni), czyli  – próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Z warszatów powstał filmik edukacyjny i mnóstwo zdjęć. Szczęśliwcy z klasy drugiej żywienia mogli samodzielnie, przy pomocy Szefa przygotowywać potrawy Sous Vide, a przyszłe roczniki bedą oglądać nagranie z warsztatów. Dziękujemy Panu Emilowi za spotkanie i całą wiedzę, jaką nam przekazał, a jakiej nie znajdziemy w żadnym podręczniku. Bo trzeba gotować, żeby nabyć takiego doświadczenia.