W miniony piątek mogliśmy podziwiać za naszym szkolnym barem barmana „z najwyższej półki”. Pan Mateusz Maciejewski pracujący w firmie MONIN nie tylko pokazywał nam na czym polega barmański fach – wykonywał drinki, robił efektowne sztuczki. Przede wszystkim jednak mówił o plusach i minusach barmańskiego życia. Poznawanie nowych ludzi, dobra muzyka, fajne kluby, możliwość szlifowania umiejętności językowych, gdy wyjedziemy do pracy za granicę. Z drugiej strony jednak pokusy w postaci dużych ilości alkoholu, nieprzespane noce, praca w czasie kiedy inny się bawią. No i co z perspektywą na przyszłość? Trzeba umieć odnaleźć się w klubowej rzeczywistości i mieć plan na siebie i na to, co będzie się robić jak już codzienne stanie za barem stanie się zbyt uciążliwe. Jest wiele opcji, jak choćby szkolenie innych, czy prowadzenie własnej działalności. Doświadczenia zdobyte za barem mogą mieć bardzo szeroki zakres: od interpersonalnych, przez organizacyjne do marketingowo-rachunkowych.

W pokazie i degustacji wzięli udział jedynie pełnoletni uczniowie. Serdecznie dziękujemy Panu Mateuszowi i firmie Monin – producentowi syropów barmańskich za kolorowe, słodkie popołudnie 🙂 . Spotkania takie jak to, promują kulturalne spożywanie napojów alkoholowych i odkrywają przed przyszłymi pracownikami branży gastronomicznej świat dobrze przygotowanych, efektownie podanych drinków – co w takiej formie jest prawdziwą sztuką. Continue reading