„Szkolenia mlekiem płynące i serem pachnące…”

~Krzysztof Jaworski-Serowar Żuławski

Jako pokłosie naszego Erasmusowego projektu zakręconego na punkcie mleka, jego przetworów i rynku pracy w branży spożywczej, w naszej szkole odbyły się warsztaty wyrobu serów prowadzone przez mistrza serowarskiego – Krzysztofa Jaworskiego. Pan Krzysztof zajmuje się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej od 2007 roku. Prowadzi warsztaty kulinarne w wielu zakątkach Polski. Dzięki funduszom Erasmus plus została doposażona nasza szkolna serowarnia, w której to pod okiem serowara żuławskiego mieliśmy okazję szlifować swoje umiejętności. Uczestnikami warsztatów byli uczniowie klas I, II i IV . Pan Krzysztof opowiadał ciekawe historie związane z wyrobem serów, historią serowarstwa na Żuławach i w innych regionach Polski, mieliśmy okazję połączyć teorię z praktyką. Pierwszego dnia wyrabialiśmy ser na modłę holenderską tzw. gołdę, ser serwatkowy- ricottę, podany w dwóch wersjach- z miodem oraz przyprawami takimi jak: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory. Drugiego dnia przyrządzaliśmy sery z masy parzonej-oscypki oraz parmezan, który jeszcze musi dojrzeć. Naszym uczniom bardzo spodobały się warsztaty, więc kolejnym krokiem było powołanie do życia koła serowarskiego. W ramach jego działalności uczniowie wraz z opiekunami zajmą się produkcją i promocją serów wytworzonych na bazie mleka pochodzącego z pobliskich gospodarstw. Na prowadzone przez nas zajęcia serowarskie mamy zamiar zapraszać zorganizowane, kilkuosobowe grupy, dzięki czemu produkcja serów będzie miała szansę rozwoju w gospodarstwach rolnych jako dodatkowa gałąź dochodu.

Danusia Bartoszek klasa II TR